Jan in de zak

In dit ouderwetse recept wordt het brood niet gebakken in de oven, maar langzaam gaar gekookt in een pan water. Hierdoor krijgt het brood geen korst. Laat u niet bedriegen door zijn uiterlijk: jan-in-de-zak is verrassend smakelijk!
Her wordt ook wel pork of broeder genoemd









Ingredienten

  • 250 g boekweitmeel
  • 250 g bloem
  • 7 g droge gist
  • 10 g zout
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 400 ml lauwe melk
  • 150 g rozijnen
  • 50 g suiker
  • 500 g keukenstroop
  • 125 g boter
  • 50 ml water

Bereidingswijze

Breng een grote pan met water aan de kook en leg op de bodem een omgekeerd bord. Meng in een kom het boekweitmeel, de bloem, de gist en het zout door elkaar. Voeg al roerend de losgeklopte eieren en de melk toe tot een klontvrij deeg. Roer er tot slot de rozijnen en de suiker door. Schep het beslag in de punt van een kussensloop of in het midden van een theedoek (beide uitgekookt en uitgewrongen of heel heet gewassen en nat gemaakt met kokend water). In het geval van een theedoek: knoop de doek met de vier punten aan elkaar. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte om het deeg over is: het deeg zal in de pan nog ongeveer verdubbelen in volume. Kook de jan-in-de-zak zo’n drie uur in de pan met water, dat u net tegen de kook aanhoudt. Probeer de zak regelmatig te keren. Het brood is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt. Maak ondertussen de stroopsaus. Verwarm de stroop, de boter en het water in een pannetje en roer tot een homogeen geheel. Haal de jan-in-de-zak uit de pan en laat hem even uitlekken. Neem het brood uit de theedoek (schenk overtollig water weg) en snijd hem in stukken of plakken. Serveer warm met de stroopsaus. De volgende dag zijn de plakken jan-in-de-zak ook nog erg lekker; bak ze dan even op in een koekenpan (net als wentelteefjes).